Da li je došlo vreme da se vratimo prirodi?

Ovih dana često možemo u novinama da pročitamo da neka javna ličnost umesto u skupe automobile, vile i ekskluzivne stanove ulaže u – seosko gazdinstvo. Takođe, često možemo čuti da mnogi povratnici iz inostranstva obnavljaju svoja imanja na selu ili kupuju i podižu seoska gazdinstva, grade sebi mirnu luku gde će provoditi svoje slobodno vreme, i to ne retko baš tamo odakle i vuku korene. Da li se pitate zašto?

Posebno sada, kada je ceo svet součen sa pandemijom virusa COVID19 mnoge porodice koje su mogle, iznajmile su ili kupile kuće na selu, ili su se vratili svojim kućama, odakle su oni ili njihovi roditelji otišli u grad u potrazi za drugačijim životom, poslom, školovanjem…

Veliki srpski glumac Nenad Jezdić odavno je doneo odluku da se vrati u rodno selo Zabrdica kod Valjeva i uloži u proizvodnju kvalitetnog domaćeg voća i rakije.

“Istinsku punoću života osećam na selu, ali to me neće udaljiti od scene.
Naprotiv. Sebe ovde vidim za ceo život” – Nenad Jezdić (izvor: blic.rs)

Poznati glumac iz popularne TV serije „Vojna akademija“ – Branko Janković se takođe pre nekoliko godina vratio rodnom selu Gunjaci kod Valjeva kako bi nastavio porodičnu tradiciju uzgoja koza i proizvodio visokokvalitetan sir i surutku. Iako se glumačke karijere nije odrekao, on na selu živi sa porodicom i gradi svoj biznis.

“Život na selu je vrhunac aristokratskog života.” – Branko Janković (izvor: blic.rs)

Još jedna mlada glumica Marija Petronijević, poznata po liku doktorke Ivane iz TV serije „Selo gori a baba se češlja“, rešila je da zasuče rukave i u svom rodnom selu Visibabe pokrene proizvodnju jagoda na oko 80 ari zemlje. Lepa i vredna Marija čuva na selu i desetak ovaca i kako kaže, planira da nabavi mašine za košenje i baliranje, a u planu ima i uzgoj šarana u ribnjaku na svom imanju.

“Ne postoje laki i teški poslovi. Nijedan posao nije težak ako se voli,
a nijedan posao nije lak ako ga čovek samostalno radi.” – Marija Petronijević (izvor: blic.rs)

Lista javnih ličnosti, ali i nas, „običnih“ ljudi koji donose odluku da svoj život grade u zdravoj i prirodnoj – seoskoj sredini je sve veća.

Godine života u gradskoj gužvi i žurbi, trčanje za poslom, novcem, balansiranje između rokova i svih problema modernog života, loša i neredovna ishrana, manjak fizičke aktivnosti i sve te stvari koje prate život u urbanoj sredini na mnoge ljude ostavlja trag. Upravo ovakav način života u velikoj meri vodi do toga da ljude sve više muče razne bolesti modernog doba. Stres, gojaznost, bolesti srca, hipertenzija, šećerna bolest, razne alergije, depresija, bipolarni poremećaji, razni hormonski poremećaji postali su na žalost sasvim svakodnevna stanja sa kojima se mnogi od nas suočavamo.

Rad na selu nije lak, i ko kaže da jeste, svakako nikada nije radio ništa slično, ali ne postoji bolji osećaj nego kada kao rezultat mukotrpnog rada i malo sreće od prirode dobijemo najbolje i najzdravije plodove. Posaditi makar i jedno drvo, gajiti ga i dočekati da uberete njegov prvi plod apsolutno je nezamenljiv osećaj. Rad u prirodi je prosto – lekovit.

Mnogi svetski stučnjaci posebno ističu kako je što više vremena provedeno u prirodi i na čistom vazduhu nešto najbolje što možemo da uradimo za svoju decu.

Pa onda, jesmo li shvatili da bez prirode ne možemo? Jesmo li počeli da shvatamo koliko je naša zemlja bogata i plodna? Da li je došlo vreme da se vratimo prirodi?

Najbolje vreme za sadnju drveća je bilo pre 20 godina. Drugo najbolje vreme je sada.

– kineska poslovica